De bewogen jaren van Tom Dumoulin

De Nederlandse wielrenner Tom Dumoulin maakte een bijzonder jaar door. Alweer drie jaar geleden won hij de Ronde van Italië op prachtige wijze. Hij was hiermee de eerste Nederlander sinds lange tijd die een grote ronde op zijn naam wist te zetten. Velen hadden dit aan het begin van zijn carrière zeker niet verwacht. Dat Dumoulin kon tijdrijden was al langer bekend maar dat hij ook een goede klassementsrenner kon worden hadden niet heel veel mensen hem toegeschreven. Hij werd echter steeds maar beter in het klimwerk en veranderde langzaam in een perfecte renner voor het algemeen klassement.

Een jaar na zijn zege in de Giro kreeg hij het zelfs bijna voor elkaar om zijn kunstje in de Tour de France te herhalen. Hij werd uiteindelijk tweede en kon terugkijken op een uitstekende ronde waarin hij zelfs dichtbij een eerste plaats was. Daarmee was hij de eerste Nederlandse wielrenner sinds 28 jaar die weer eens op het podium stond in Frankrijk, want Erik Breukink was de laatste geweest.

Transfer naar Jumbo-Visma

Net zoals bij alles over fietsen het geval is kunnen dingen plotseling snel veranderen. Zo was Dumoulin al jaren succesvol kopman bij de Sunweb ploeg. Daarom waren veel mensen verbaasd toen hij in 2019 aankondigde vanaf het huidige seizoen voor Jumbo-Visma uit te komen. Helemaal omdat daar met Primož Roglič en Steven Kruijswijk (die afgelopen seizoen derde werd in de Tour de France) al twee erg goede kopmannen onder contract staan. Toch lijkt het dat Jumbo-Visma juist daardoor een sterker team dan ooit zal hebben.

Dumoulin was lang geblesseerd aan zijn knie. De huidige situatie waarin door de corona crisis nog niet bekend is wanneer en hoe het seizoen vervolgd gaat worden, komt daarom niet helemaal ongelegen. Het geeft voor Tom Dumoulin in ieder geval de mogelijkheid om de tijd te kunnen nemen volledig te kunnen herstellen. Wanneer het seizoen dan wel begint zal hij er ongetwijfeld weer staan.