Lance Armstrong en dopingschandalen

Als je denkt aan wielrennen en de bekendste namen binnen de sport, zal de naam Lance Armstrong ongetwijfeld bij je opkomen. De professionele wielrenner uit Amerika heeft zichzelf door zijn enorme talent binnen de wielersport op de kaart weten te zetten. Toen bleek dat hij kanker had, wat in die tijd als een zekere dood werd gezien, dacht men dat zijn carrière over zou zijn. Armstrong overwon deze kanker echter, volgde dit op met de oprichting van de Armstrong Foundation (nu de Livestrong Foundation) en zat twee jaar na zijn diagnose weer op de fiets, waar hij beter begon te fietsen dan ooit te voren. De Livestrong Foundation zet zich in voor de ondersteuning van mensen die kanker hebben overleefd, en na deze ziekte weer op de been willen komen.

De beschuldigingen over zijn mogelijke dopinggebruik, welke tegen het einde van zijn fietscarrière op begonnen te komen, hebben een negatief licht op Lance Armstrong geschenen. Tegelijkertijd hebben ze er ook voor gezorgd dat zijn naamsbekendheid is blijven groeien. De beschuldigingen, die hoogstwaarschijnlijk de waarheid betroffen, gingen zelfs zo ver dat er werd besloten dat alle Tour De France Titels, die hij wist te behalen vanaf het jaar 1998 tot aan het einde van zijn carrière, van hem werden afgenomen. Daarnaast werd hij verbannen van alle sporten die de World Anti-Doping Code van de World Anti-Doping Agency volgen, en op deze manier kwam zijn carrière aan een treurig einde. De UCI (Union Cycliste Internationale) stond achter dit besluit.

Armstrong gaf in 2013 toe dat sommige van deze beschuldigingen waar bleken te zijn, maar is bewust niet verder in detail getreden. In een interview in 2015 gaf hij echter aan dat hij alles wat hij vanaf 1995 had gedaan, zo weer zou doen.

Doping is binnen de wielersport een groot probleem gebleven. Na alle dopingschandalen en de oprichting van de World Anti-Doping Agency komt het gebruik van doping nog steeds voor. De reden dat sommige wielrenners doping gebruiken komt waarschijnlijk door de extreem hoge druk die op wielrenners wordt gelegd. Het is namelijk zo dat de kans op winst bij een wielerwedstrijd, statistisch gezien, erg klein is. Zo zijn er vaak meer dan 150 renners per wedstrijd, die allen ontzettend veel talent hebben. Winnen is voor sommige wielrenners zeer belangrijk en ook zeer aantrekkelijk. Ze willen roem, maar daarnaast is er financieel ook veel te winnen. Geld wordt gezien als een belangrijke factor in de keuze voor dopinggebruik.

Doping wordt binnen vele sporten gebruikt, maar door de grote schandalen die binnen de wielersport naar boven zijn gekomen wordt dopinggebruik vaak gezien als iets wat voornamelijk bij deze sport voorkomt. Als je kijkt naar het doping schandaal rondom sportarts Eufemiano Fuentes en de vele sporters die hij aan doping heeft geholpen, bleek het dat er ruim 200 topsporters betrokken waren bij dit schandaal, waarvan slechts 47 wielrenners waren.

Doping zal voorlopig nog wel een probleem blijven binnen de sport. Echter worden er steeds meer maatregelen getroffen om dit verschijnsel te bestrijden en hopelijk op den duur compleet onmogelijk te maken.