Mountainbiking

Op deze website lees je een hoop over het fietsen over de weg, of dit nu in sportverband of recreatief verband is, maar er is ook een tak van fietsen die zich juist richt op het fietsen over alle andere oppervlaktes. Deze tak van fietsen noemen we mountainbiking. Deze sport is een wedstrijdsport, maar ook een recreatieve sport. De fietsen die voor deze sport worden gebruikt komen overeen met andere fietsen, maar zijn vaak aangepast op de verschillende vormen van grond waarover wordt gereden. De fietsen zijn meestal te herkennen aan de dikke banden.

Omdat de sport zich uitstrekt over alle vormen van grond die niet het vaste wegdek bevatten, kan de sport worden onderverdeeld in meerdere vormen.

Deze vorm van mountainbiking betreft een ondergrond met weinig hoogteverschil. De wedstrijden die binnen deze discipline worden gespeeld zijn meestal ook kort. De fiets die wordt gebruikt bij het beoefenen is vaak van aluminium of titanium gemaakt, omdat deze materialen licht van gewicht zijn. Een Crosscountry fiets weegt meestal niet meer dan 9 kilo.

Binnen de freeride wordt overal gefietst, maar meestal niet omhoog. De fietsen zijn hier dan ook het minst voor geschikt. De discipline richt zich op trucjes, stijl en techniek. Deze discipline wordt gezien als de meest populaire vorm van mountainbiking. Binnen een wedstrijd moeten freeriders een zo creatief mogelijke manier vinden om van het begin naar het eind van de route te komen. Er wordt ook gelet op snelheid.

Bij downhill mountainbiking moeten sporters een parcours afleggen dat boven een berg of heuvel begint en beneden eindigt. De downhill baan betreft verschillende obstakels zoals stenen en grote drops, waardoor sporters vaak grote sprongen moeten maken met hun fiets. De sport gaat vooral om snelheid. Iedere sporter mag het parcours twee keer afleggen. De snelste tijd telt.

Binnen deze discipline wordt op een enduro baan gereden. De tijd die de sporter naar beneden, dus van een helling, afneemt is de enige die wordt bijgehouden. Er wordt hier ook naar boven gefietst, maar deze stukken tellen niet voor de tijd. Deze discipline draait vooral om snelheid.

Deze vorm gaat om creativiteit, niet om snelheid. Er wordt gereden over hellingen van zand en modder die de sporter moeten helpen bij het springen in de lucht. In deze sprong, worden trucs uitgevoerd. De sport komt overeen met BMX. Het verschil is dat de sprongen bij dirt jumping groter zijn.