UCI Continental Circuits

De UCI Continental Circuits zijn een reeks van wielerwedstrijden die over de hele wereld worden gehouden. Er bestaan vijf verschillede versies van, ieder in een ander continent. Deze verschillende versies hebben hun eigen teams, eigen regels en eigen circuit. De UCI Continental Circuits zijn een stap lager van de UCI World Tour (die eerst ProTour werd genoemd). Zoals de naam al zegt, worden al deze wedstrijden georganiseerd door de UCI. Dit staat voor Union Cycliste Internationale en is de internationale organisatie voor de wielrensport. De organisatie werd in 1900 in Parijs opgericht door de leiders van de nationale wielerbonden van Frankrijk, de Verenigde Staten, Zwitserland, België en Italië.

De organisatie bestaat uit twee verschillende organen die ieder een andere vorm van de wielersport vertegenwoordigen. De Fédération Internationale Amateur de Cyclisme (FIAC) zet zich in voor alle wieleramateurs en de Fédération Internationale de Cyclisme Professionnel (FICP) zet zich in voor de professionele wielersport. De FIAC is gevestigd in Luxemburg en de FICP is gevestigd in Rome. De UCI zelf heeft een coördinerende rol over deze twee organen.

De taak van de UCI is het verlenen van wielerlicenties aan renners en landen. Het is daarnaast verantwoordelijk voor het verzorgen van de richtlijnen van de sport, het verloop van het wielerjaar, het organiseren van het wereldkampioenschap, het verzorgen van classificaties ter bevordering van de rangschikking en het reguleren van maatregelen wat betreft dopingbestrijding binnen de wielersport. Daarnaast organiseert de organisatie dus ook de UCI Continental Circuits en de UCI World Tour.

Om mee te kunnen doen aan een UCI Continental Circuit moet je afkomstig zijn uit het continent waarbinnen dit circuit wordt afgelegd. Het circuit kan bereden worden door ploegen die deelnemen aan de World Tour, maar ook door gelegenheidsploegen die enkel aan de continental tour mee wensen te doen.

Circuit worden op het eigen continent gereden. De continentale circuits op Europese grond horen bij de UCI Europe Tour, de continentale circuits op Afrikaanse grond bij de UCI Africa Tour, en zo voort. Voorbeelden van Circuits volgen hier onder.

UCI Africa Tour:

– De Ronde van Burkina Faso

– De Ronde van Egypte

– Giro del Capo

UCI Oceania Tour:

– Cadel Evans Great Ocean Road Race

– Melbourne to Warrnambool Classic

– Ronde van Wellington

UCI America Tour:

– Ronde van Californië

– Copa América de Ciclismo

– Ronde van Georgia

UCI Europe Tour:

– Ronde van België

– Rund um den Henninger-Turm

– Dutch Food Valley Classic

UCI Asia Tour:

– Japan Cup

– Ronde van Dubai

– Ronde van Langkawi

De UCI Continental Circuits worden al vanaf 2005 jaarlijks uitgevoerd. Er wordt echter maar één continental circuit tour georganiseerd. De circuits die worden gereden worden door de UCI bepaald en georganiseerd. Ze schuiven per jaar door.

De wielrensport is onder veel liefhebbers zeer populair. De populariteit is bijvoorbeeld op te merken aan de populariteit van de sport op betting websites als Unibet-weddenschappen, waarop een gok kan uitgebracht worden op de uitkomsten van een bepaalde wedstrijd. De UCI Continental Circuit blijft hierbij niet achter. Als deze evenementen er weer aan komen, zullen de UCI Continental Circuits onder de wielersport op de website te vinden zijn.

Unibet.com was in 2006 en 2007 een Zweeds-Belgische wielerploeg die zich kwalificeerden voor de UCI World Tour (toen nog ProTour genoemd). De ploeg bestond in zekere zinnen al, bekend als de wielerploeg van MrBookmaker.com, en werd door Unibet.com voortgezet. Het team bedroeg jonge Belgische wielrenners en ook een aantal jonge talenten uit andere Europese landen. De ploeg had echter problemen, want een Franse wet zorgde er voor dat de ploeg niet van start kon gaan op wedstrijden op Franse grond. De Franse ASO (Amaury Sport Organisation) gaf namelijk aan dat de Franse wet geen sponsoring door gokbedrijven toestaat. Het gokkarakter werd voor de Franse wet niet als geschikt ervaren voor sportevenementen.

Om deze reden bleef het team niet lang bestaan. Doordat de sponsor voor zoveel moeilijkheden zorgden, besloot Unibet.com in 2007 te stoppen met de sponsoring.

De evenementen blijven echter nog wel actief op de website van Unibet zelf. Mocht je na het lezen van deze website interesse hebben gekregen in de wielersport, is het dus mogelijk om een extra laag spanning toe te voegen aan de waardering van de sport. Ga hier wel verstandig mee om, sportgokken kan namelijk verslavend zijn.